Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vámpírhal

2011.01.03

Ki gondolta volna, hogy ilyen élőlény létezik? Ez a kis állat újabb bizonyíték arra, hogy azért, mert nem tudunk valamiről és elképzelhetetlennek tartjuk létjogosultságát, attól még nagyon is létezhet.

A leghíresebb vámpíréhoz, Drakuláéhoz hasonlóan éles fogazatú, apró termetű új halfajt fedeztek fel egy észak-burmai patakban - közölték brit zoológusok. A mindössze 17 milliméter hosszúságú, a pontyalakúak rendjébe tartozó halacskát Danionella draculának nevezték el.

Bár a csöpp "vízi Drakulára" 2007 áprilisában találtak rá, a tudósok csak most erősítették meg, hogy új halfajról van szó - írta Ralf Britz, a londoni Természettudományi Múzeum zoológusa a Proceedings of the Royal Society of Biology szakfolyóiratban.

Ez a halacska a legkülönösebb az utóbbi időben felfedezett gerinces állatok között. Fogai azért meglepőek, mert a pontyalakúak rendjébe tartozó 3700 másik faj egyikének sincsenek fogai, 50 millió évvel ezelőtt elvesztették fogas állkapcsukat. Ez a Burmában talált hal viszont állkapocscsontjából saját fogazatot fejlesztett.

A kutatók tanulmányozni fogják az apró "vámpírhal" étkezési szokásait, bár azt már tudják róla, hogy jellemzően héjas állatokat és apró rovarokat fogyaszt. Kis testmérete ellenére nem ez a faj a legkisebb a világon, hanem a 7,9 milliméter hosszúságú, szintén a pontyalakúak rendjébe tartozó szumátrai hal, a Paedocypris progenetica

 

vampirhal.jpg

Felhasznált forrás: www.hirado.hu/MTI